Huomioita parisuhteista ja eroista

”Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan – todetaan vanhassa sananlaskussa”

Tässä kun on jo jonkin aikaa pyörinyt sinkkuna, niin väkisinkin uusia ihmisiä tavattaessa tulee keskusteltua helposti parisuhteista – ja entisistä suhteista. Huomaan, että olen viime aikoina kiinnittänyt entistä enemmän huomiota siihen, mitä toinen kertoo aiemmasta elämästä ja puolisosta. Sille, mitä kertoo siitä entisestä elämästä ei ole niin suurta painoarvoa – vaan sille, miten siitä kertoo.

Yksi sana mikä itselläni nostaa ihokarvat pystyyn on uusi trendisana narsisti. En millään usko, että maailmassa on niin paljon narsisteja kun niistä kuulee puhuttavan. Toki näitäkin tapauksia löytyy, kuten myös alkoholisteja, peliriippuvaisia ja väkivaltaisia ihmisiä. On ikävää ja valitettavaa jos tälläinen ihminen on sattunut kohdalle ja se on ollut syy eroon. Tuntuu kuitenkin, että on valitettavan paljon ihmisiä, jotka purkavat sitä omaa huonoa oloa haukkumalla entistä puolisoaan narsistiksi tai muuten vaan epäkelvoksi ihmiseksi. Osa ei halua ollaa missään tekemisissä aikaisemman puolison kanssa vaikka olisi yhteisiä lapsiakin. Joku voi haukkua entistä puolisoa jopa lasten kuullen. Katkeruutta, vihaa, raivoa – keskeneräisiä ja selvittämättömiä asioita. Kuullostaako tutulta? Oletko ehkä törmännyt tälläiseen ihmiseen…

Eroaminen ei ole ikinä helppoa ja kukapa meistä ei olisi syyllistynyt siihen, että ei olisi joskus sanonut jotain pahaa toisesta. Se on täysin luonnollista – ihmisiä me vain olemme. Anteeksipyytäminen onkin jo huomattavasti vaikeampaa. Vielä vaikeampaa on harjoitella eron jälkeen puhumaan entisestä osapuolesta kauniisti muiden kuullen. Tiettyjä tosiasioita ei tarvitse kieltää – mutta siihen tapaan joilla niitä asioita kertoo toisille ihmisille – voi ja kannattaa kiinnittää huomiota. Ikävistäkin asioista voi puhua järkevästi ja toista kunnioittavasti. Lasten edessä ei tulisi ikinä myöskään haukkua toista osapuolta.

Mikään ei ole mielestäni kauniimpaa kuin törmätä ihmisiin, jotka puhuvat kauniisti toisista osapuolista. He tietävät, että erot ovat osa elämää ja toisten haukkuminen ei helpota asioita – vaan yleensä juuri päinvastoin. Siksi he ovat päättäneet puhua pääasiassa hyviä asioita toisesta – vaikka toinen ei sitä olisi välttämättä ”ansainnutkaan”. Minulla on ollut ilo ja kunnia tutustua tälläisiin ihmisiin ja olen tätä puolta yrittänyt itsessänikin kehittää. Jokainen ero on aina kivulias – mutta samalla myös mahdollisuus itsetutkiskeluun ja samalla siihen mitä ja miten haluaa toisesta kertoa. Olet sitten suhteessa, eroamassa tai eronnut – niin kiinnitä ensi kerralla huomiota siihen miten puhut aiemmasta tai nykyisestä kumppanistasi eteenpäin. Tässä pätee hyvä sääntö. Puhu toisesta, niinkuin haluaisit itsestäsikin puhuttavan. Se kantaa varmasti hedelmää.

Lisää oma kommenttisi: