Kokemuksia tukihenkilötoiminnasta

Yhteinen Espanjan matka oli upea kokemus.

Kävin syksyllä 2015 tukihenkilökoulutuksen ja heti koulutuksen jälkeen minulle löytyikin jo tuettava nuori – 19- vuotias Tapio. Tulimme heti alusta jo hyvin juttuun ja kaipa se jotain kertoo väleistämme – kun jo muutaman kuukauden tutustumisen jälkeen lähdimme yhdessä Espanjaan reiluksi viikoksi. Teimme mm. pienen roadtripin Madridista Malagaan ja kävimme katsomassa jalkapalloa-ottelua täpötäydellä stadionilla. Muuten olemme touhunneet yhdessä kaikenlaisia miestenjuttuja: jutelleet elämästä, työstä, naisista, käyty syömässä, opeteltu pyykinpesua, laulettu karaokea, käyty urheilemassa, jääkiekko-ottelussa ja juteltu taas lisää naisista 😝 Toki pieniä haasteitakin on silloin tällöin ollut. Välillä olen joutunut esimerkiksi patistamaan Tapiota liikkeelle, muistuttamaan oman kämpän siivouksesta tai ollaan istuttu yhdessä toiminnan koordinaattorin kanssa alas miettimään miten mennä elämässä eteenpäin. Muistan sellaisen hetkenkin kun pöllähdin Tapion luokse sotkuiseen kämppään ja totesin, että nyt täällä on pakko siivottava. Kysyin, että siivoaako Tapio keittiön vai vessan – että minä autan toisen puolen. No tottakai Tapio viisaana miehenä tajusi äkkiä ottaa keittiön siivouksen itselleen. Siellä minä sitten puku päällä jynssäsin wc:tä 🙈😂

Aitiossa katsomassa jääkiekko-ottelua

Yksi tärkeä aihe mitä olemme puolitoistavuotisen tukisuhteen aikana käsitelleet paljon on ollut opiskelun ja työnteon tärkeys. Ollaan yhdessä mietitty mitä sitä voisi tehdä isona. Oma viestini on ollut, että ihan sama mitä tekee – kunhan tekee jotakin. Välillä olen keksinyt Tapiolle myös pieniä töitä. Milloin siivottiin varastoa ja milloin vietiin yhdessä pulloja kauppaan. Jokaisesta pienestäkin jutusta tuli hyvä fiilis – molemmille. Tärkeintä oli juuri tuo pieni tekeminen ja asioihin kannustaminen. Tapio oli nopea oppimaan ja innostui uusista asioista helposti. Tapion fiksuus ja kyvyt huomattiin äkkiä myös yhdistyksen puolesta. Lopulta lyhyt aika sitten Tapio palkattiin järjestöavustajaksi ainakin vuodeksi eteenpäin. Voitte vain kuvitella kuinka ylpeä minä olin Tapiosta. Tämä oli juuri se viimeinen silaus siihen, mitä Tapio tarvitsi elämässään. On ollut hienoa katsoa, miten hän loistaa nykyisessä työssään ja saa samalla arvokasta työkokemusta. Tiedän, että Tapio tulee pääsemään elämässään vielä pitkälle ja hänestä kasvaa todellinen herrasmies – mitä hän on jo toki nytkin. Tähän oli luonnollista päättää yhteinen virallinen tukisuhteemme – ja vaikka virallinen osuus päättyykin – tulemme varmasti aina pitämään yhtä. Tapio tietää, että hän voi milloin tahansa ottaa minuun yhteyttä tai on aina tervetullut luokseni.

Yhteistä lauantai-iltaa menossa viettämään.

Minulta on kysytty mikä on ollut hienoin hetki tukisuhteen aikana. Ehkäpä se, kun vastasin tuntemattomaan puhelinnumeroon. Luurin toisessa päässä oli Tapion isä. Pelästyin ensin, että mitäköhän pahaa tai väärää olen tehnyt. Onneksi viesti oli päinvastainen. Hän halusi soittaa ja kiittää minua. Varsinkin siitä, että otin Tapion mukaan Espanjaan. Hän kysyi, että miksi teen näin ja voiko hän jotenkin hyvittää asiaa minulle. Sanoin, että teen asian ihan omasta halustani auttaa nuoria. Jos hän haluaa tehdä jotakin niin voi laittaa hyvän kiertämään eteenpäin. Siitähän tässä elämästä on kyse. Toisten auttamisesta. Me kaikki tarvitsemme toistemme tukea – toiset vähemmän – toiset enemmän. Siinä ei ole mitään pahaa pyytää apua tai tukea. Päinvastoin – silloin voi vielä löytää jotain ihan uutta, mitä ei olisi voinut ikinä uskoa löytävänsä. Ja se fiilis myös mitä auttaja saa itselleen – on jotain sanoinkuvaamatonta. Voin siis suositella tukihenkilötoimintaa kaikille – olet sitten tuettava – tai tukija. Lisäksi ihmiset toiminnan ympärillä ovat aivan mielettömiä sekä koulutukset todella mielenkiintoisia. Uudet tukihenkilökoulutukset lähtevät käyntiin taas syksyllä – joten rohkeasti mukaan vain! Kerron myös mielelläni lisää toiminnasta siitä kiinnostuneille. Allaolevaan kuvaan on mukava päättää kirjoitus. Toiminta ei lopu itseltänikään tähän vaan aloitin juuri uuden tukisuhteen. Luvassa on taas uusi ja hieno seikkailu…

Virallinen tukisuhde on päättynyt ja sen kunniaksi kättelimme vielä herrasmiesmäisesti.

Lisää oma kommenttisi: