Elämää ilman alkoholia

Virkistäytyminen jääkylmässä vedessä rentouttaa kehon ja mielen

Olin jo pitkään ajatellut – miltä tuntuisi elämä ilman alkoholia. Tuo ajatus oli jäänyt mieleeni siitä, kun yhdessä saunaillassa kysyin eräältä julkisuuden henkilöltä – että miksi hän ei juo mitään samalla kun muut tyhjensivät tuoppejaan. Hän vastasi, että ei tee vain mieli – hän on ollut alkoholittomalla linjalla jo useamman vuoden. Kännissä tuli kuulemma toilailtua aiemmassa elämässä ihan tarpeeksi. Muistan samalla miten se hieman ärsytti kun yksi ei juonut mitään – mutta samalla kuitenkin arvostin sitä. Asia jäi pyörimään mieleeni ja rupesin miettimään enemmän myös omaa suhtautumistani alkoholiin. Vaikka olen aina ollut siinä mielessä sinut alkoholin kanssa, että en ole aiheuttanut ongelmia tai haastanut riitoja humalassa – vaan käyttänyt sitä puhtaasti iloisissa ja positiivissa merkeissä – on se silti vienyt myös paljon energiaa itsestäni. Päätin viime kesänä vihdoin kokeilla elämää ilman alkoholia. Päätin, että pikkujoulukauden jälkeen löisin korkin kiinni. Mietin samalla, että olisiko pakko lyödä korkki kokonaan kiinni – vai voisiko samalla rakentaa itselleen uuden lähestymistavan alkoholiin ilman mitään totaalikieltäytymistä. Silloin sen keksin. Mitä jos käyttäisin alkoholia kuten herrasmies käyttää – eli sitä voisi nauttia lasillisen tai kaksi – mutta ei humaltua siitä.

4. joulukuuta elämäni muuttui.  Jätin alkoholin lähes kokonaan pois. Olen pitänyt välillä useita viikkoja, että en ole juonut yhtään mitään. Välillä olen juonut lasillisen siellä täällä, mutta en ole juonut itseäni humalaan. Olen ollut jopa ravintolassa täysin selvinpäin tai autolla – mikä aikaisemmin ei olisi tullut edes mieleeni. Ja jotta en siis kuullostaisi alkoholistilta – niin en aikaisemminkaan käyttänyt alkoholia niin paljon – mutta silloin kun käytin – keskimäärin kerran viikossa – yleensä lauantai-iltaisin tai sitten työmatkoilla – niin määrät olivat sitäkin suuremmat. Alkoholi-annoksia meni helposti yli kymmenen illan aikana. Eikä siinä mitään – mukavaa oli. Mutta kaipaanko jotain tuosta ajasta niin en. Tiedän, että takaisinpaluuta ei enää tuohon ole. Olen löytänyt nyt uudenlaisen suhtautumisen alkoholiin josta olen alkanut pitää. Nyt on myös helpompi nähdä miksi humalaan piti aika-ajoin päästä. Minulle se oli sitä stressin tai paineen lievitystä omassa päässäni. Milloin töistä tai muista asioista jotka painoivat. Mutta, auttoiko alkoholi oikeasti lievittämään mitään – paitsi hetkellisesti. Niinpä, ei auttanut.

Juotko sinä itsesi välillä humalaan? Jos juot niin, oletko miettinyt tarkemmin miksi? Minäkin perustelin asiaa itselleni pitkään sillä, että kun se oli niin mukavaa ja sosiaalista. Se ei ollut kuitenkaan se syvin ja todellinen syy. Ainakin itse pakenin erinäisiä muita syitä. Vasta nyt jättämällä alkoholin lähes kokonaan pois – olen saanut itsestäni ihan eri tavalla kiinni. Niin henkisesti kuin fyysisesti.

Jos haluat myös vähentää alkoholia niin alla hieman motivaatiota ja muistinpanoja siitä mitä itselleni tapahtui seuraavien viikkojen kohdalla:

1-4 viikkoa:

 • nestettä lähtenyt paljon kehosta
 • pöhötys ja turvotus lähtenyt pois
 • unenlaatu parantunut selkeästi
 • tasainen rytmi
 • mieli tasainen

4-8 viikkoa:

 • silmäpussit kadonneet
 • iho paljon parempi
 • kroppa ruvennut kiinteytymään
 • palautuminen treeneistä nopeampaa

8-12 viikkoa:

 • selkeä ero kehossa
 • muisti parantunut
 • ei tee edes mieli alkoholia

Nyt kun mennyt useampi kuukausi niin alla tärkeimpiä pointteja:

 • Enemmän aikaa kaikkeen muuhun – perheelle, ystäville ja harrastuksille.
 • Nollaus tapahtuu muuta kautta – itselläni musiikin, urheilun ja matkailun kautta.
 • Rahaa on säästynyt valtavasti.
 • Ei enää sitä yhtä ”huilipäivää” viikossa.
 • Olo ja kunto parempi

Listaa voisi jatkaa varmasti loputtomiin. Jos olet siis ajatellut asiaa ja haluat muutosta elämääsi niin suosittelen vahvasti. Ainakin itselläni uusi suhde alkoholiin oli parhaimpia päätöksiä mitä olen ikinä tehnyt. Eikä mistään tarvitse välttämättä luopua kokonaan. Skål!

Lisää oma kommenttisi: