Lapsi sairastuu syöpään – kaupunki perii äidiltä tukia takaisin. Kohtuullista?

Diagnoosin jälkeisenä päivänä (kuva Yle). Juttu päivitetty 26.1.2017

Luin työmatkalla Kuopioon seuraavan pysäyttävän uutisen Ylen sivuilta (linkki löytyy jutun lopusta):

3-vuotias sairastui syöpään – kaupunki perii äidiltä 6000 euron tuet takaisin: ”En ikinä pysty maksamaan”

En tiennyt mitä ajatella. Ymmärrän, että päätöksiä pitää tehdä ja säännöt on sääntöjä. Mutta silti. Ihan kaikessako on pakko mennä kovimpien sääntöjen mukaan – varsinkin kun on kyse lapsista ja terveydestä. Missä kohtuus on ajattelin. Pihisin kiukkua – yhteiskuntaamme ja tätä älytöntä säätely-Suomea kohtaan. Samalla kävi sääliksi äitiä – joka taistelee pienen tyttärensä hengen puolesta – ja kenellä pitäisi olla ihan muuta mietittävää – kuin miten maksaa kaupungille rahaa takaisin. Ajattelin, että minun on pakko jotenkin auttaa.

Sain jutun perusteella selvitettyä äidin yhteystiedot ja yritin tavoittaa häntä päivällä siinä kuitenkaan onnistumatta. Ajattelin, että keksin silti jotakin. Pistin myöhemmin facebookissa kyselyä, että olisiko joku mukana jos yhdessä keräisimme rahaa äidille – tavoitteena tuo 6000 euroa. Sain hetkessä useita yhteydenottoja, jossa ihmiset olivat valmiita osallistumaan hankkeeseen. Hyvin lyhyessä ajassa kasassa oli jo muutama tuhat euroa! Illemmalla puhelimeni soi ja kyseinen äiti soitti takaisin minulle. Keskustelimme aiheesta ja sanoin keränneeni hänelle verkoston kautta rahaa tulevaa laskua varten. Hän sanoi iloisena keskustelumme edetessä, että paljon oli jo kerennyt tapahtumaan. Kaupunki oli ottanut häneen yhteyttä ja sanovansa tulevansa asiassa vastaan kohtuullistamalla laskua – ja lisäksi toinen taho (Brother Christmas tukijayrityksineen) oli ilmoittautunut haluavansa auttaa mahdollisen loppulaskun maksamisessa. Yhtä kaikki – asia ratkesi onneksi erittäin onnellisesti ja äiti oli hyvin kiitollinen ja otettu ihmisten auttamishalusta.

Haluan vielä itsekin kiittää – äidin lähettämien kiitosten lisäksi – kaikkia niitä ihmisiä, ketkä lähtivät kyselystäni mukaan ennakkoluulottomasti auttamaan. Yhdessä tällä tavoin auttamalla pienetkin teot ja ajatukset voivat saada lopulta suuren merkityksen.

Linkki alkuperäiseen uutiseen: 3-vuotias sairastui syöpään – kaupunki perii äidiltä 6000 euron tuet takaisin: ”En ikinä pysty maksamaan”
Linkki MTV3:n uutiseen: Kaupunki vaati 6000 euroa sairasta lastaan hoitaneelta Elinalta: Brother Christmas riensi apuun
Lisää oma kommenttisi: