Sana väkivallasta ja sen kitkemisestä

Kitketään väkivalta pois ja toimitaan parempina esimerkkeinä

Yksi sana, missä näen aina punaista on väkivalta – ja varsinkin lapsiin kohdistuva väkivalta. En voi sietää sellaista – itseasiassa vihaan väkivaltaa, kaikissa sen muodoissa. Ymmärrän kyllä monet urheilulajit kuten karaten tai painin. Kyseisissä lajeissa urheilun lisäksi myös arvostetaan toista urheilijaa. Muuten en ymmärrä väkivaltaa, jossa tarkoitusperäisesti pyritään vahingoittamaan toista ihmistä eikä siihen liity urheilu.

Yksi surullisimpia piirteitä, mitä tiedän on lapsiin kohdistuva väkivalta. Vaikka tämä on arka ja osittain kielletty puheenaihe – sitä tapahtuu edelleen ja kaikkialla. Itsekin olen joutunut siitä kärsimään. Aiheesta puhutaan vain aivan liian vähän. Pienenä kun itse olisin kaivannut apua, niitä kuulevia korvia oli liian harvassa. Suurin osa sulkee aiheelle silmänsä. Emme halua uskoa että joku meille tärkeä ihminen voisi käyttäytyä väärin. Uskomme siihen mihin haluamme uskoa – totuus vaan voi olla toisenlainen.

Väkivaltaa esiintyy eri muodoissa

Usein itse fyysistä väkivaltaa pahempi on henkinen väkivalta. Tätä tapahtuu yllättävän useissa perheissä ja se on hyvin huolestuttavaa. Puolison tai lapsen nöyryyttäminen, alistaminen, huutaminen ja loukkaaminen – tapoja, jotka elävät monessa aikuisessa. Tapoja siksi, että teot ovat toistuvia. Väkivalllan voisi rinnastaa huumeiden käyttämiseen. Yleensä se alkaa huutamalla ja kun huutamisen vaikutus ei enää toimi – tulee lopulta käyttöön järeämmät keinot. On tärkeää katkaista kierre jo alkuunsa.

Väkivallan vankina

Jos olet kokenut väkivaltaa millään muotoa se on ikävää ja väärin. Todella väärin. Tiedän, että kauniit sanat eivät usein auta – eikä tilanne korjaannu välttämättä hetkessä. Tuskin ikinä. Väkivalta jättää aina arvet. Mikäli olet kokenut vääryyttä, voin vain lohduttaa sanomalla että usko parempaan huomiseen. Kun pääsin itse pitkien taistelujen jälkeen kaikesta pahasta olin todella helpottunut. Tuntui jopa oudolta nukkua silmät kiinni ja valot sammutettuina. Samalla se tuntui kuin lottovoitolta – enää ei tarvitse pelätä. Rauhallista elämää osaa nyt arvostaa paljon enemmän.

Pyri tekemään kaikkesi väkivallan estämiseksi. Joskus tilanteet eivät kuitenkaan tätä mahdollista ja väkivalta on läsnä. Silloin kannattaa vain sinnitellä. Tärkeintä on olla vaipumatta epätoivoon. Puhu asiasta muille ja koita saada tilanteeseen apua – on tärkeää että toimit. Älä jää odottamaan ihmeitä. Ihmeitä tapahtuu vain elokuvissa – valitettavasti.

Toimi esimerkkinä

Muistan lukeneeni erään tutkimuksen, jossa kerrottiin, että väkivaltaiset ihmiset saavat käyttäytymisensä omasta lapsuudestaan. Paha ikäänkuin periytyy.  Mikäli olet omassa nuoruudessasi joutunut kokemaan vääryyttä – muistathan toimia itse päinvastaisena esimerkkinä. Vaikka tilanne olisi kuinka haastava tahansa – älä ikinä turvaudu väkivaltaan. Älä edes vahingossa. Se kun jättää ihmisiin aina jäljet. Jäljet, joita ei voi pyyhekumilla myöhemmin enää pyyhkäistä. Siksi olisi hyvä tiedostaa asia etukäteen.

Vastuullinen kasvatus lähtee aina puhumisesta – ei huutamisesta – ei fyysisiä keinoja hyväksikäyttäen. Myös tapa, miten käyttäydymme puolisoamme kohtaan on tärkeää. Lapset kun rekisteröivät kaiken. Maltillinen keskustelu kaikista ongelmista on ainut oikea tapa saavuttaa paras mahdollinen lopputulos. Mikäli näet väkivaltaa silmiesi edessä – henkistä – tai fyysistä – pyri aina puuttumaan siihen. Tuskin saamme väkivaltaa ikinä täysin loppumaan – tärkeintä on silti oma asenteemme asiaa kohtaan ja millaisena esimerkkinä haluamme toimia muille.

Lisää oma kommenttisi: