Kuolettava isku Turun telakalle

Turun telakan tilanne paheni entisestään. Kuva TS

Varmasti tämän päivän puhutuimpia uutisia tulee olemaan Turun laivatilauksen menettäminen Ranskalle. On käsittämätöntä miten asia voitiin kämmätä näin pahasti. Kiista jäi lopulta kiinni 50 miljoonasta, josta hallitus lupasi antaa tukea 28.3 miljoonaa investointitukina. Koko summaa ei haluttu myöntää ja hallituksen päätös kesti suhteettoman pitkään. Juuri ennen joulua kun päätös tuli, oli aika epätodennäköistä ettei STX Finland ehdi samaan puuttuvia rahoja kasaan. Isku oli kaikintavoin kuollettava Turun telakalle. Ensimmäisen aluksen rakentamisen piti alkaa syyskuussa 2013, jolloin alus olisi ollut luovutettavissa kesällä 2016. Toisen aluksen optio olisi umpeutunut kesällä 2018. Alla Meriteollisuuden laskelma minkä verran risteilijä olisi tuonut nyt menetettyjä tuloja:

Meriteollisuus ry laski taustamuistiossaan, että risteilijätilaus olisi tuonut 500 miljoonan euron palkkatulot ja 160 miljoonan euron verotuotot. Vuoteen 2016 asti kestävän risteilijähankkeen työllisyysvaikutus olisi tuonut Turun telakalle noin 12 000 henkilötyövuotta!

Monet syyttävät sormet osoittavatkin elinkeinoministeri Jan Vapaavuoreen. Moni muu maa olisi tehnyt kaikkensa säilyttääkseen vastaavanlaisessa tilanteessa tilauksensa. Suomi ei sitä nyt tehnyt. Summa tullaan häviämään kymmenkertaisesti kaikkineen kerrannaisvaikutuksineen. Turun telakan tilanne on muutenkin ollut yhtä taistelua. Tämä olisi ollut juuri se piristysruiske Turun telakalle sekä alueen työllisyydelle kaikki alihankkijat mukaanluettuna – toisin kävi. Uskomatonta, mutta niin totta.

Haluan vielä painottaa, että yksittäisiä syyllisiä ei ole (lue Vapaavuori). Päätöksen takana on todennäköisesti paljon sellaista, mitä me emme tiedä. Silti laivatilaukset olisi pitänyt saada pysymään Suomessa. Varmasti kallein ratkaisu oli antaa laivojen lipua nyt Ranskaan.

Linkit: Miljardiluokan laivatilaus lipsui pois Turusta,STX:n varapääluottamusmies IS:lle: ”V**uttaa”, Saarikangas syyttää hallitusta telakkateollisuuden tuhosta

Lisää oma kommenttisi: